уторак, 15. април 2014.

Vipos ISTORIJAT SKOLE


Istorijat


Današnja Visoka poslovna škola strukovnih studija osnovana je 1979. godine, na inicijativu Izvršnog saveta Skupštine Opštine Valjevo kao Viša ekonomsko-pravna škola sa sedištem u Valjevu u ulici Vuka Karadžića 3a, gde se i danas nalazi.

Škola je, na početku svog rada, imala ekonomski i pravni odsek. Prvi direktor škole bio je Zoran Jevtić, profesor matematike. Prostor i nastavnici bili su delom zajednički sa postojećom Višom školom za obrazovanje radnika, a stručna služba je u potpunosti bila zajednička. Već 1980. godine ove dve škole objedinjene su u Višu školu usmerenog obrazovanja ''Prota Mateja Nenadović''1981. godine Viša škola dobila je i svog prvog diplomca, Miroslava Rakića, koji je diplomirao na ekonomskom odseku.

1984. godine donet je Program racionalizacije mreže i kapaciteta višeg i visokog školstva kojim su izvršene strukturalne promene u sistemu visokog obrazovanja i sužavanje mreže visokoškolskih organizacija. Prestaju sa radom svi odseci nekadašnje Više škole za obrazovanje radnika, kao i Pravni odsek  Više škole usmerenog obrazovanja ''Prota Mateja Nenadović''. U školi ostaje samo Ekonomski odsek i 1987. godine škola se, na osnovu Zakona o usmerenom obrazovanju i vaspitanju preobražava u Višu ekonomsku školu ''Prota Mateja Nenadović''. Njen prvi direktor je mr Olivera Nikolić, koja na tom položaju ostaje sve do marta 2005. godine.

Odlukom Vlade Republike Srbije o prostornom rasporedu i strukturi viših škola iz 1993. godine Viša ekonomska škola ''Prota Mateja Nenadović'' menja osnivača i od opštinske postaje državna škola.

Pod okriljem Više ekonomske škole ''Prota Mateja Nenadović'' 1994. godine osnovan jeIstraživačko-razvojni centar, čiji je osnovni cilj pružanje usluga i saradnja sa preduzećima i ustanovama.

Od školske 2001/2002. godine započete su intenzivne pripreme za transformaciju Škole u savremenu obrazovnu ustanovu. Ovaj proces podstaknut je potrebom za uključivanjem u bolonjski proces i jedinstveni evropski prostor visokog obrazovanja. Težeći da izgradi optimalan model strukovnih studija i koncipira studijske programe kompatibilne evropskim, Škola je u2001. započela intenzivnu saradnju sa većim brojem evropskih visokoškolskih ustanova koje imaju iskustva sa strukovnim studijama i akreditacijom.

Rezultat intenzivnog rada na transformaciji Škole bio je uvođenje trogodišnjih studijskih programa: Elektronsko poslovanje i Menadžment preduzeća od školske 2002/2003. godine. Već naredne školske godine aktiviraju se i studijski programi Bankarstvo i osiguranje i Računovodstvo i revizija.

U školskoj 2006/2007. godini Viša ekonomska škola ''Prota Mateja Nenadović'' je u skladu sa novim Zakonom o visokom obrazovanju sprovela sve neophodne aktivnosti i poslove vezane za pripremu dokumentacije propisane za akreditaciju.

Нема коментара:

Постави коментар